Paranormalne pojave, mali zeleni, Rozvel, Frankenštajn u kuhinji, đavo iz Džersija, vampir iz Teksasa, bebe sa repom… Da, Skali i Molder, junaci jedne od najpopularnijih serija svih vremena, vraćaju se zagonetnim dosijeima Iks

Počelo je! U drugoj nedelji juna konačno se čuo premijerni tresak filmske klape, čime je najavljen početak snimanja prve od šest novih epizoda planetarnog fenomena koji je na poseban način oblikovao pop kulturu i za sva vremena promenio televiziju. Ovog puta, Dosije iks je zamišljen kao mini serija. Bar u početku. No, i to je sasvim dovoljno vernim fanovima koji su cele protekle decenije, koliko je već prošlo od drugog filma franšize, pod nazivom Želim da verujem, čekali nove avanture Foksa Moldera i Dejne Skali. A svet se prilično promenio od septembra 1993. godine, kada je emitovana prva epizoda… Danas imamo superbrzi internet i sveprisutne društvene mreže zahvaljujući kojima gotovo istog časa možemo doznati šta se dešava i ispred i iza kamere. Džilijen Anderson je već tvitovala selfi fotografiju na kojoj se vide uvojci njene nove, odnosno stare frizure, izazvavši opštu histeriju među armijama obožavalaca sa svih meridijana. Crveni pramenovi vratili su je negde u prvu polovinu devedesetih, kada je prvi put pokucala na vrata kancelarije kolege Moldera.

Da, naravno da sam fan Dosijea iks. Gledala sam sve epizode po nekoliko puta, priznajem. I evo idealnog povoda da nakon dužeg vremena ponovo pišem o jednoj od najboljih serija nastalih u fabrici snova. Odeljenje u otpisanom delu zgrade FBI-a, stolovi i police zatrpani papirima, ljuskama od semenki i prašinom, mali tamni prostor kojim, umesto fotografija bliskih osoba, dominira poster sa natpisom Želim da verujem Tako je, sećate se, izgledalo radno mesto najpoznatijih agenata današnjice, fanatika posvećenih večnom i često uzaludnom traganju za istinom, u težnji da reše slučajeve na koje niko (normalan?) ne želi da gubi vreme. Ti dosijei na kraju uglavnom i ostaju otvoreni, dopuštajući mašti gledalaca da izabere kakvu će tačku staviti na njih. A pošto publika nikako nije želela da stavi tačku na seriju kakvu nikad ranije nisu imali prilike da vide, niti će u skorije vreme biti prevaziđena, njen tvorac Kris Karter rešio je da bar na kratko vrati Moldera i Skali na male ekrane. Novo poglavlje u njihovim životima gledaćemo od 24. januara, obećala je televizija Fox.

Dosije Iks je tajni projekat koji tretira misteriozne i nerešive paranormalne pojave. Neprirodnim silama i vanzemaljcima još od detinjstva je opsednut agent Molder, pošto je prisustvovao otmici svoje sestre. Ono što zvuči neshvatljivo i nemoguće, što zbunjuje naučnike i plaši obične smrtnike, za Moldera predstavlja pravu avanturu i životnu radost. Skeptičnoj doktorki Skali nije odmah bilo jasno zbog čega bi društvo jednog čudaka moglo da joj bude zanimljivo. Međutim, sevnula je neka nevidljiva varnica između njih dvoje, dovoljna da izazove požar koji će već posle prve sezone zahvatiti celu TV planetu. Dosije Iks je preko noći stekao veliki broj poklonika, koji su ga, malo je reći, pretvorili u kult. Pored publike, rejting serije dizale su i odlične kritike, dok je gledanost rasla brže nego bilo kojoj pre nje. Posle trećeg ciklusa bila je ovenčana svim mogućim televizijskim priznanjima, a njeni junaci ređali su Zlatne globuse i Emije na svoje police.

Najveće zasluge za neizmerni uspeh Dosijea Iks svakako pripadaju njihovom tvorcu, piscu i producentu Krisu Karteru. Njegova ambiciozna ideja da širokom auditorijumu približi intrigantne teme i teorije zavere kojima su skloni ljudi u svakom kutku sveta naišla je na plodno tle posle Linčovog Tvin Piksa, koji je izmenio ustaljene kanone televizijske zabave, pretvorivši u heroje neke vrlo čudne likove koji su se dobro snalazili u nadrealnim situacijama. Karter je otišao još dalje. Gotovo nemogućim događajima dodao je normalne, ranjive ljude, sa svim njihovim vrlinama i manama, i sve to lepo upakovao u okvir psiho-trilera čiju suštinu čine zavere vlasti i njenih agencija (uz Ne verujte nikom i slične poruke na najavnoj špici). Bila je hrabrost upustiti se u razotkrivanje čitave mreže intriga i mračnih tajni o pojedinim članovima državnog vrha koji upravljaju planetom, stvaraju ili uništavaju čitave civilizacije, zataškavaju čudna zbivanja, otmice i postojanje vanzemaljaca, viruse koji bi mogli da satru čovečanstvo ili namerno izazivaju tajanstvene pojave. Dakle, sve ono što može da bude, a ne mora da znači.

Zadatak za zadatkom, misterija za misterijom… U svakoj priči bilo je nečeg verovatnog i mogućeg, a sve se to, opet, u raznim segmentima graničilo sa fantastikom, čak i sa elementima horora. Dodatnu draž je davala muzika, naročito uvodna tema od koje se mnogima ledila krv u žilama. Po Karterovom receptu: što strašnije – to bolje. Molder i Skali, čiji je zajednički rad od prve epizode bio prožet snažnim emotivnim nabojem, do poslednje sezone su se, teškom mukom, trudili da sakriju obostranu privlačnost, što je priču činilo još zanimljivijom, a publiku održavalo u budnom stanju. Autor, jednostavno, nije želeo da pokvari magiju svog dela. Bili su tu i sporedni, ali ne manje važni junaci – tajanstveni Pušač, koji je većinu fajlovaca propisno nervirao, šef odeljenja Skiner, Molderova majka koja je sve vreme znala istinu, a možda i nije, oteta sestra, dežurno smetalo Krajček, duboka grla iz vlade, društvo svetskih staraca nepoznatih imena, i mnogi drugi.

Već je prva sezona serije od njenih zvezda napravila bogataše sa honorarima od sto hiljada dolara po epizodi. No, u početku nije bilo baš tako. Duhovni je dobijao dvostruko više novca od svoje partnerke, i tek kad se Džilijen pobunila, zapretivši da će napustiti Dosije, producenti su joj izašli u susret i izjednačili primanja. Srećom po budućnost serije, koja teško da bi se popela na krov sveta bez onakve Skali. Uz to, Dejvid i Andersonova dugo su bili redovni pacijenti tabloida, koji nikako nisu mogli da se dogovore da li su njih dvoje, tokom tih deset godina snimanja, bili u žestokoj svađi ili pak u strasnoj vezi.

Dosije Iks nije postao samo još jedan šou kojim se hrane zanesenjaci poput onih koji su se svojevremeno šetali sa vulkanskim ušima Mister Spoka, zaluđeni Zvezdanim stazama. Nije opčinio samo obožavaoce Artura Klarka i Erika fon Denikena, one koji žive za dan kada će poželeti dobrodošlicu bićima sa drugih planeta, niti su ga gledali samo zaljubljenici u parapsihološke pojave. Ovu TV senzaciju pratili su svi od 10 do 70 godina – i naučnici i radnici, i studenti i policajci, i domaćice i filmske dive. Posle devet sezona Skali i Molder su publici toliko prirasli za srca da je vest o nastavku Dosijea izazvala efekat atomske bombe oduševljenja širom planete. Uostalom, rimejkovi su ovih dana u modi, svideli se nekom ili ne. Džilijen Anderson i Dejvid Duhovni kao da su živeli za nastavak priče, iako odavno imaju stalne angažmane u popularnim serijama. Početak snimanja za oboje je bio izuzetno emotivan. A istina i dalje negde tamo

Tekst: Snežana Ilić

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR