Dom porodice Živanović iz Sremskih Karlovaca prava je riznica raskošne kulture i istorije ovog kraja. Najkvalitetniji med i vino već dva veka teku imanjem čiji poseban deo čini jedinstvena institucija – muzej pčelarstva

Gimnazija, bermet, kuglof i Brankovo kolo tek su neke od znamenitosti Sremskih Karlovaca, ali, ova živopisna varoš pored Dunava krije ne samo važne istorijske trenutke, već i neke zanimljivosti koje ne možete naći u svakoj turističkoj brošuri, a svakako ih vredi doživeti ako vas put nanese sa one strane Fruške gore.

Muzej-vinarstva2

Negde na sredini ulice Mitropolita Stratimirovića smešteno je imanje koje već dva veka čuva tajne pravljenja kvalitetnog meda i vina. To je Muzej pčelarstva i vinski lagum porodice Živanović. U velikoj kući sa autentičnim vojvođanskim gonakom, u prostranom dvorištu sa oko dve stotine košnica i sačuvanih predmeta koje je nekada koristio njegov deda, Bora Živanović je 1968. godine osnovao mali porodični muzej, jedinstven u našoj zemlji.

images_putovanja_muzej_pcelarstva_11

U tom kabinetu čudesa izložio je razne alate koji se danas retko gde mogu videti, potrudivši se da uz zanimljivu priču posetioci osete miris voska, polena i propolisa iz minulih vremena. Čim kročite na imanje, steći ćete utisak da se vraćate u prošlost koja će vam otkriti ne samo istorijat pčelarstva u Vojvodini, već i čitavu istoriju ovog lepog kraja.

images_putovanja_muzej_pcelarstva_02

Sve je počelo davne 1818. godine, kada je ugledni Karlovčanin, filolog i profesor gimnazije Jovan Živanović počeo da se bavi proizvodnjom meda. Sa Ilarionom Ruvarcem, rektorom Karlovačke bogoslovije, osnovao je katedru za pčelarstvo na kojoj je kao profesor radio više od dve i po decenije. Mnogi eksponati, dokumenti i knjige pričaju o ovom neobičnom čoveku kojeg s razlogom zovu ocem racionalnog pčelarstva kod nas. Svoje oduševljenje tim malim korisnim stvorenjima pretočio je i u poeziju i prozu, a jednu od najstarijih privrednih grana postavio je na modernu, naučnu osnovu, otkrivajući pčelarima ovih prostora tajne dobrog meda. Tehnologiju je preuzeo od najboljih nemačkih stručnjaka, trudeći se da je za svog životnog veka dovede do savršenstva.

karlovci3-800x

U prostorijama njegove nekadašnje kuće, današnjeg muzeja, mogu se videti i košnice čiji su se oblici menjali tokom vremena, fotografije, diplome, panoi koji prikazuju anatomiju pčele, posude u kojima su se pravili i čuvali med i ostali proizvodi. U čudesnoj zbirci nalaze se i istresaljka iz 1876. godine, parni topionik za vosak iz istog perioda, dimilica za umirivanje pčela, košnica u obliku crkve napravljena u drugoj polovini XIX stoleća, i mnoge druge neobične stvari vezane za ovaj zanat, za koje verovatno niste ni znali da postoje. Tu su i starinske košnice ispletene od pruća vinove loze i namazane specijalnom vrstom zemlje, koje su korištene još u pretprošlom veku. Budući da stalno stižu novi predmeti koji svedoče o bavljenju pčelama kroz istoriju, u planu je modernizovanje i proširenje stalne postavke.

Budući da su se naslednici potrudili da se porodična tradicija i ljubav prema pčelama nastave, med i danas teče imanjem Živanovića, a muzej posvećen ovom starom zanatu danas vodi profesorov praunuk Borivoj. On aktivno učestvuje i u formiranju školskog pčelinjaka Bogoslovije karlovačke, a kao pripadnik sedme generacije vinara u uglednoj familiji održava i više od dvesta godina star podrum u kojem su spravljana i negovana najplemenitija karlovačka vina ausbruh, bermet, rizling, svojevremeno služena i na evropskim dvorovima.

Vojvotkinja-u-obilasku-Muzeja

images_putovanja_muzej_pcelarstva_16

Pored raznih medenih zanimljivosti i interesantnih priča o razvoju pčelarstva u ovom delu Evrope, u dvorištu Živanovića videćete i raskošan divlji kesten, proglašen za spomenik prirode pod zaštitom države. Zastaje dah pri pogledu na ovo plemenito drvo i njegovu krošnju. Naravno, možete probati i odlično vino iz laguma čija rustična unutrašnjost svedoči o dugoj tradiciji vinogradarstva na srpskom Atosu.

Tekst i fotografije: Snežana Ilić, Muzej Živanović
ZABRANJENO preuzimanje teksta i fotografija bez odobrenja autora!

images_putovanja_muzej_pcelarstva_18

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR