Prestonica nekada moćne imperije koja je, kao raskršće civilizacija, bezbroj puta igrala glavnu ulogu u kreiranju istorije Evrope, i danas je otmeni centar bez kojeg svet verovatno ne bi bio ovo što jeste. Grad valcera, umetnosti i kulture nedavno je ponovo proglašen najboljim mestom za život, što svakako nije bilo bez razloga

Teško je odoleti čarobnim zvucima i ne zaplesati u ritmu Bramsove Uspavanke ili Štrausovih valcera ukoliko odlučite da se uputite u istraživanje atrakcija koje nudi uvek zavodljivi Beč. Toliko vekova je iza njega, toliko dugo je bio prestonica jednog od najmoćnijih carstava poznatih istoriji… Prepun je gracioznosti i otmenosti koje su i dalje vrlo žive u svakom veličanstvenom zdanju, u svakom predivnom parku ili mostu preko lepog plavog Dunava. Uživajte u anđeoskim glasovima hora Bečkih dečaka, uđite u fijaker i provozajte se ulicama koje se naprosto kupaju u raskoši prošlih stoleća… Kultura na svakom koraku, arhitektura od koje zastaje dah, kao i uvek prijatna atmosfera u kafeima i gostionicama u kojima se služi hojriger, mlado domaće vino, deo su šarma austrijske metropole.

Wien, Schönbrunn, 2014, copyright www.peterrigaud.com

39

Beč se nalazi na raskrsnici putnih pravaca između severa i juga, koji povezuju Baltik sa Jadranom, dok u smeru istok-zapad spaja Balkan sa Zapadnom Evropom. Nije ni čudo što su se na tom mestu vekovima ukrštali interesi i malih i velikih, a brojne kulture sklapale mirovne sporazume, pokušavajući da usklade svakojake razlike. Istorija Beča seže sve do davnih vremena, do Kelta koji su osnovali naselje Vedunia, a onda su, u prvom stoleću posle Hrista, stigli Rimljani i na tom mestu podigli utvrđenje Vindobonu. Bilo je to najveće vojno uporište na granici prema Panoniji, čemu je doprineo izuzetan geografski položaj između Alpa i Dunava.

Belvedere Österreichische Galerie Prinz Eugen von Savoyen (1663-1736), der bedeutendste Feldherr seiner Zeit und legendäre Oberbefehlshaber des kaiserlichen Heeres im Kampf gegen die Türken ("Prinz Eugen, der edle Ritter"; Reiterdenkmal auf dem Heldenplatz), ließ sich dieses Gartenpalais von Johann Lukas von Hildebrandt als Sommersitz vor den Toren der damaligen Stadt erbauen. Das Schloß, das als eines der schönsten barocken Bauwerke der Welt gilt, wurde nach Eugens Tod vom Haus Habsburg erworben; zuletzt wohnte hier Thronfolger Erzherzog Franz Ferdinand (ermordet in Sarajewo 1914). Nach Übergang des Belvederes in Staatsbesitz wurde in seinen Räumen die Österreichische Galerie eingerichtet. Oberes Belvedere Sammlungen des 19. und 20. Jahrhunderts 3, Prinz-Eugen-Straße 27 Das prachtvolle Bauwerk, 1720-23 entstanden, ist das Meisterwerk Hildebrandts. Das Obere Belvedere wurde von Prinz Eugen nicht bewohnt, sondern für festliche, repräsentative Anlässe benützt. In dem mit rotem Marmor ausgekleideten Mittelsaal wurde am 15. Mai 1955 der Österreichische Staatsvertrag von den Vertretern Österreichs, der USA, Großbritanniens, Frankreichs und der Sowjetunion unterzeichnet. Damit ging die zehnjährige Besetzung des Landes nach dem Zweiten Weltkrieg zu Ende. Im Oberen Belvedere zeigt die Österreichische Galerie - nicht nur österreichische, sondern auch internationale - Kunst des 19. und 20. Jh.s: Die größte Sammlung von Werken Klimts, Schieles und Kokoschkas, prominente Werke des französischen Impressionismus, die bedeutendste Sammlung von Werken des Wiener Biedermeier (Waldmüller, Amerling, Fendi) und weiters Gemälde von Romako, Makart, Boeckl, Wotruba, Hausner, Lehmden, Hundertwasser u. a.

02

Današnju sliku grada obeležio je pre svega barok, naročito za vreme carice Marije Terezije i cara Franje Josifa, koji je naložio da se sagradi luksuzni Ring. Krajem 19. veka, sa više od dva miliona stanovnika, Beč je bio najvažniji centar nemačkog govornog područja, kulturno i trgovačko stecište, velika rečna luka. U Dunav se uliva i mala reka Vin, po kojoj je, smatra se, Beč dobio ime. U svetu je poznat kao Vienna ili Wiena, što su reči germanskog porekla. Inače, srpskohrvatska verzija imena potiče od mađarske reči Becs, što znači utvrđenje. Pomenimo da isti koren ima i naziv vojvođanskog mesta Bač, u kome takođe stoji tvrđava.

05

04

Dolaskom dinastije Habsburg na presto, 1278. godine, Beč počinje da kroji ne samo svoju istoriju, već i sudbinu čitave Evrope. Iskre nekadašnjeg sjaja velike imperije koja je savršeno umela da objedini sve što je bilo najbolje u kulturama naroda kojima je vladala, i danas su primetne u svakom biseru bečke arhitekture.

18

Grad se u srednjem veku razvijao zahvaljujući dinastiji Babenberg, nemačkoj plemičkoj porodici poreklom iz Bavarske, a najveći procvat doživeo je pod vladavinom Habsburgovaca. Kao prebivalište careva Svetog rimskog carstva, dva puta je bio pod turskom opsadom – 1529, odnosno 1683. godine. U Beču su potpisivana i primirja, a od posebnog je značaja ono iz 1738. kojim je okončan rat oko sukcesije Poljske, kao i kongresi održani 1815. i 1878. godine.

06

08

Prvi utisak koji stičete šetajući Bečom svakako je njegova otmenost, u svakom smislu te reči. Najlepša zdanja nikla su tokom 18. stoleća, i sva su u baroknom stilu. Među njima se izdvajaju palata Belvedere, kompleks Šenbrun, brojne katedrale, muzeji, biblioteke. Ono što Beč čini veličanstvenim jesu arhitektura i muzika, dok se elegancija različitih epoha ogleda u svakoj ulici prestonice nekada moćnog carstva. U to će vas uveriti već zgrada Parlamenta, građena od 1874. do 1883. godine u grčkom stilu, o čemu svedoči i boginja Atina, čija se statua nalazi pred ulazom.

09

07

Na prostoru prelepog Šenbruna smenjuju se fontane, mala jezera, raznobojno cveće koje krasi do poslednjeg detalja uređene vrtove i, naravno, palata. U toku jednog lova, u leto 1619. godine, car Matias otkrio je izvor Šener Bruner, po kojem je čitav kompleks, koji se prostire na gotovo 200 hektara, dobio ime. Podignut je kao pandan Versaju, a završen u doba Marije Terezije.

?nsterreich, Wien, Hofburg

27

U dvorcu su smeštene galerije i čitav niz soba u baroknom i rokoko stilu, a bez sumnje ćete biti impresionirani freskama na plafonu najveće od njih, kao i Holom ogledala gde je Mocart nekada svirao. Leti se u baštama održavaju koncerti, te svakako treba iskoristiti jedinstvenu priliku i čuti malu noćnu muziku na lepom, plavom Dunavu. Nedaleko od carskog letnjikovca sa očaravajućim perivojima nalazi se zabavni park Prater, sa ogromnim točkom napravljenim još 1879. godine. Ne bi trebalo propustiti ni izlet u bečke šume, po kojima su rasuti odlični restorani sa lokalnim specijalitetima i velikim izborom vina.

25

23

Dvorac Belvedere građen je u baroknom stilu između 1700. i 1725. godine. Nekada je bio letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, čuvenog generala koji je sačuvao Beč od Turaka i trijumfovao u veoma važnoj bici kod Petrovaradina 1716. godine. Danas je tu Galerija umetnosti 19. i 20. stoleća, koju godišnje posete milioni turista. Belvedere sadrži dva manastira iz ranog 18. veka, koji su okrenuti jedan prema drugom na kosom terenu sa kog se pruža predivan pogled na grad. U galeriji možete pogledati dela Gustava Klimta, Oskara Kokoške, Egona Šilea…

40

U samom centru grada nalazi se impozantna katedrala Svetog Stefana. Plan za izgradnju napravljen je u vreme vojvode Rudolfa Četvrtog, a kamen temeljac postavljen je davne 1359. godine. Štefl, kako Bečlije nazivaju to remek-delo gotičke arhitekture, građeno je duže od dva veka. Južni toranj, visok 137 metara, simbol je grada. Severni zvonik je započet, ali nikada nije dovršen.

47

46

Karlova crkva, verovatno najznačajnija sakralna barokna građevina u Beču, nastala je zahvaljujući ne baš lepoj situaciji. Naime, 1713. godine u Beču je besnela kuga, koja je desetkovala stanovništvo. Kada je pošast konačno prošla, jedan od najpoznatijih baroknih arhitekata Johan Bernard fon Erlah, po nalogu Karla VI podigao je zdanje u znak zahvalnosti Karlu Boromeju, zaštitniku od kuge. Spiralni reljefi na dva stuba, urađeni po uzoru na one Trajanove u Rimu, predstavljaju scene iz života svetog Karla.

15

14

Palata Hofburg bila je dom dinastije Habsburg tokom svih šest stoleća njene vladavine. Kompleks je podigao car Otakar Premist u 13. veku, a svaka generacija dodavala je toj monumentalnoj strukturi po neko novo obeležje. Pored predsedničkih i carskih prostorija (kajzerapartmana), u sklopu palate su i 22 muzeja, Nacionalna biblioteka, Augustinijanova crkva iz 14. veka, Španska škola jahanja u kojoj elegantni lipicaneri igraju balet, Kuća živih leptira i Kraljevska kapela u kojoj, još od 1498. godine, svake nedelje peva hor Bečkih dečaka. Carska rezidencija danas je sedište austrijskog predsednika.

55 57

U trezoru Hofburga čuva se i fenomenalna kolekcija juvelirskih kruna, kao i najfiniji porcelan sa raznih krajeva planete. Ne propustite staklenik Palmenhaus, prepun egzotičnog bilja, Glorijetu, Zoološki vrt, Kapucinsku crkvu u kojoj su pohranjeni ostaci članova carskih dinastija, među njima i sarkofag Marije Terezije… Još jedan zaštitni znak Beča su i prelepe fontane, čiji ćete žubor čuti u svakoj ulici, a naravno i Mocart, slavni kompozitor čiji profil stoji na čuvenim kuglama od marcipana, omiljenom suveniru i uspomeni na jednu od najlepših prestonica sveta.

20

Po Ringu, prstenu puteva oko Beča koji je svoj urbani izgled dobio za vreme vladavine Franje Josifa, rasuti su lepi hoteli u kojima se služi odlična kafa. Ako dolazite automobilom, ostavite ga u nekoj garaži ili sporednoj uličici dalje od centra, i krenite peške u obilazak grada. Gradski prevoz je odlično organizovan, od autobusa i tramvaja do podzemne železnice. Najviše se isplate dnevne, nedeljne ili mesečne karte koje, po vrlo povoljnim cenama, važe za sva prevozna sredstva. Ako budete imali prilike, provozajte se i fijakerom. To je zaista nezaboravan doživljaj. Uzgred, za sporazumevanje se i ne morate previše brinuti, jer većina sobarica, konobara ili prodavaca razume jezike bivše Jugoslavije.

31

Posetioci vole da popiju kafu u bistrou Landtman, pokraj Burgteatra, u kojem se okuplja glumačka elita, ili u Ajs Bortoleti, mestu kao stvorenom za predah od šopinga. Svratite i do čuvenog hotela Saher da probate originalnu poslasticu. Otvoren je preko puta Opere, pod imenom Hotel de l’Opera, 1876. godine, ali je njegov najslađi proizvod mnogo stariji. Priča o saher torti vezana je za austrougarskog državnog kancelara, vojvodu Meterniha, koji je 1832. godine izdao nalog posluzi da se za njegove visoke goste spremi novi desert kojim se neće osramotiti. Kako je glavni kuvar bio bolestan, zadatak je pripao šesnaestogodišnjem šegrtu Francu Saheru. Rezultat znate. Saher je posle mnogo godina provedenih kod grofa Esterhazija otvorio prodavnicu delikatesne robe i ponudio svoju čokoladnu tortu. Ostalo je istorija. Današnji hotel otvorio je Francov sin Eduard.

52

U Beču vas, kao što smo već pomenulu, očekuju brojni muzeji, galerije i umetničke zbirke od međunarodnog značaja. Muzej istorije umetnosti sa impresivnom kolekcijom Brojgelovih slika, Muzej Leopold, Muzej moderne umetnosti, Arhitekturcentrum i Kunsthal tek su neki od najvažnijih. Albertina se može pohvaliti najvećom grafičkom zbirkom na svetu, koja broji 60.000 crteža i milion grafika, dok će Muzej Lihtenštajn svakom posetiocu dočarati ambijent barokne životne radosti.

51

45

Kad već pominjemo šoping, standardne prodavnice naći ćete u glavnoj trgovačkoj ulici, Marijahilferštrase, dok je odeća najpoznatijih svetskih kreatora izložena u ekskluzivnim buticima na Ringu. Bečlije se uglavnom snabdevaju u velikim šoping centrima izvan grada. Jedan od omiljenih svakako je Parndorf, koji turisti iz Srbije najčešće pohode. Moja preporuka je i poseta Beču u vreme adventa, pred Božić po gregorijanskom kalendaru, kada se ceo grad pretvara u neopisivu zimsku bajku i kada se u prednovogodišnjoj atmosferi na ulicama i trgovima svi sjajno zabavljaju uz muziku, kobasice, vino…

Kulturni život austrijske metropole takođe je impresivan i bogat, jer nudi programe za sve ukuse i generacije. Bolja mesta u čuvenoj Bečkoj operi veoma su skupa, a karte morate rezervisati nedeljama unapred. Među nekoliko stotina pozorišta, tri su sa repertoarom na engleskom jeziku, dok se u nekima igraju isključivo mjuzikli. Po izvanrednoj akustici i novogodišnjem svečanom koncertu, ali i po fantastičnoj arhitekturi, nadaleko je poznat hol Musikverein.

49 48

Državna opera bila je jedna od prvih monumentalnih građevina u novoizgrađenoj Ringštrase, glavnoj bečkoj ulici, izlogu nekadašnje monarhije i današnjem bulevaru raskoši. A priča o nastanku Opere po svojoj dramatičnosti prevazilazi i izgradnju Burgteatra. Kada je tadašnja Dvorska opera svečano otvorena Mocartovim Don Đovanijem, njeni graditelji Edvard van der Nil i August fon Sikardsburg više nisu bili živi. Nisu mogli da se nose sa prestrogim kritikama bečke javnosti, koje su se odnosile na njihovu zgradu, pa je Sikardsburg u dvadeset šestoj godini doživeo srčani udar, a Van der Nil je potom izvršio samoubistvo.

Wien, Opernball, 2016, www.peterrigaud.com

Opera je danas, bez obzira na arhitektonske primedbe i uobičajene zamerke o mešavini različitih stilova, sastavni deo Beča. Za nju je vezana i istorija čuvenih bečkih filharmoničara. I danas samo umetnik angažovan u orkestru Državne opere može da postane član filharmoničara koji važe za jedan od najtraženijih izvoznih artikala austrijske kulture.

63

A čuveni valcer Na lepom plavom Dunavu ovog februara je proslavio 150 godina otkako je osvanuo u notnoj svesci Johana Štrausa Mlađeg. Povodom jedinstvenog jubileja, u Beču su organizovane razne lepe manifestacije, uključujući izložbe, predstavljanje istorije i stvaralaštva Štrausovih u njihovoj porodičnoj kući koja je pretvorena u muzej, koncerte i druge događaje. Po tradiciji, u ponoć na prelazu iz stare u novu godinu u Beču se obavezno izvodi čudesni Dunavski valcer, kompozicija koja se smatra nekrunisanom himnom Austrije. Kralj valcera ima i pozlaćeni spomenik u Štadtparku. Verovatno ne postoji posetilac koji se nije slikao pored Štrausove statue.

43

Visoko razvijena infrastruktura i društvena svest, urednost, jaka kulturna scena, kvalitetna zdravstvena zaštita, umerene cene stanovanja i gradskog prevoza ponovo su bili presudni kada je ugledna američka kompanija Merser početkom godine birala najbolja mesta za život na planeti. Prema tome, krenite put Austrije i slobodno dopustite njenom čarobnom glavnom gradu da vas sam vodi kroz svoju istoriju.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: Snežana Ilić, Wien Tourismus, Pixabay
ZABRANJENO preuzimanje teksta i fotografija bez odobrenja autora!

Stephansdom, Wien, 2009, Copyright www.peterrigaud.com

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR