U šoping centru Stadion održana je zanimljiva manifestacija Dani Grčke, koja je posetiocima u ovim hladnim danima ponudila toplinu Mediterana, neodoljive ukuse, mirise i zvuke prijateljske zemlje, sećanje na nezaboravne letnje trenutke, ali i planove za neka nova putovanja

Ovi hladni zimski dani lakše se podnose kada se u njih bar na trenutak ušunja dah Mediterana. I kada se, uz mirise svežeg južnog voća, uzoa i cacikija mislima vratite u leto, na sunčane obale i plaže Jonskog ili Egejskog mora. Pa još ako negde iz daljine čujete sirtaki, zaboravićete i koje je doba godine! To se dogodilo svima koji su proteklog vikenda svratili u šoping centar Stadion u Zaplanjskoj. Celo zdanje pretvorilo se u veselu vremensku mašinu punu igre, muzike i gurmanskih specijaliteta zahvaljujući manifestaciji Dani Grčke, u organizaciji Ambasade i Turističke organizacije Grčke, Helenskog privrednog udruženja Srbije, Helenskog fonda za kulturu i medijske kompanije Color Press Grupa.

Zanimljiv interaktivni događaj koji je privukao veliku pažnju svih zaljubljenika u ovu lepu i blisku zemlju otvorili su šefica trgovinskog odeljenja Ambasade Grčke Sofija Tzamiha, direktorka Turističke organizacije Sofija Lazaridu i Vasilis Kakajotis u ime Helenskog privrednog udruženja. Na svečanom otvaranju nastupili su studenti Katedre za neohelenistiku Filološkog fakulteta u Beogradu, koji su plesali grčke narodne igre odeveni u tradicionalne nošnje, kao i majstor buzukija Branko Kamenković sa svojim bendom.

Grčka je već godinama omiljena destinacija srpskih turista i ubedljivo vodi u odnosu na ostatak regiona. A izbor mesta za odmor u toj zemlji je zaista ogroman, s obzirom na činjenicu da ima čak šest hiljada ostrva, dugu istoriju turizma, brojna arheološka nalazišta, gradove u koje se zaljubite na prvi pogled, neodoljivu kuhinju i neki poseban šmek. Tu je, naravno, i vekovno prijateljstvo koje vezuje dve države. Mnogo je razloga zbog kojih volimo Grčku i zbog kojih joj se uvek rado vraćamo. Zato su Turistička organizacija i gospođa Sofija Lazaridu predstavile ne samo one dobro poznate, već i neke manje tražene ali isto tako izazovne destinacije, otkrivajući posetiocima delić opuštene morske atmosfere jonskih i egejskih ostrva uz lepe fotografije i inspirativne video klipove. Poveli su ih od mondenskih Mikonosa i Santorinija, preko uzbudljivog Peloponeza, Krfa, Soluna, sve do boemske Plake podno Akropolja, odškrinuvši vrata veselih taverni iz kojih danonoćno dopiru zvuci buzukija.

Praznik za sva čula, posebno ukusa i mirisa, priredili su eksperti za kuhinju ovog dela Mediterana, koji su spremali meze, uz obavezan uzo i masline, salate horiatiki i caciki, sireve na čelu sa fetom, južno voće i razne poslastice. Našli su se tu još neki grčki proizvodi, poput čuvenog maslinovog ulja i vina, a poštovaoci šarmantnog kuvara Džejmija Olivera mogli su da uživaju u najnovijim pričama iz istoimenog magazina. Za atraktivni food šou Grčko meze zgodno za uz uzo bili su zaduženi Mezestoran Dvorište i učenici Srednje turističke škole sa Novog Beograda.

Agencije Aegean Airlines, Big Blue, Kon Tiki i Belvi Travel takođe su se družile sa posetiocima pruživši im korisne informacije o putovanjima i ranim bukinzima. Zvanična Fesjbuk stranica ambasade, Grčka u Srbiji, organizovala je i promotivnu aktivnost uz lep poklon – putovanje za dve osobe u Atinu za pravoslavni Božić. Nije bilo lako odabrati pobednika, jer je odziv učesnika bio zaista veliki.

Svi koji su svratili u Stadion takođe su bili u prilici da učestvuju u kreativnim jezičkim radionicima u organizaciji Helenskog fonda za kulturu, da uživaju u koncertima, zaigraju sirtaki sa domaćinima i upoznaju se sa običajima raznih delova ove lepe zemlje.

Tekst: Snežana Ilić

Fotografije: Color Press Grupa, S. Ilić arhiva

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR