U zemunskom restoranu Šaran počeli su trinaesti Dani hvarske kuhinje, tradicionalni gastronomski spektakl pun topline i boja najlepšeg jadranskog ostrva. Uz specijalitete dalmatinske kuhinje, dobro vino i muziku, otvaranje je obeleženo humanim gestom i nastavkom saradnje sa beogradskim Prihvatilištem za decu

Zahvaljujući toploj atmosferi srednje Dalmacije, zemunski kej je i ovog februara potvrdio status neprikosnovenog gastronomskog carstva. Led na Dunavu polako se otapa, zima posustaje, a kormilo preuzimaju očaravajući mirisi lavande. Ali, ne bilo kakve lavande, već one najbolje – sa Hvara.

01q

Jadran je do Zemuna ponovo stigao sa majstorima kuhinje poznatog hvarskog restorana Kod kapetana, koji pripremaju izvrsne specijalitete od ribe i još nekih popularnih stanovnika mora. Uz vrhunsku hvarsku gregadu, mornarski brodet, škampe na buzaru i ostale gastro poslastice sa ukusom soli, aromatičnih bilja i kvalitetnog maslinovog ulja, gosti Šarana imaju jedinstvenu priliku da se vrate letu, suncu, moru, i tako bar na trenutak zaborave na hladne zimske dane koji su okovali grad.

02

Šaran, restoran sa najdužom kulinarskom tradicijom na Zemunskom keju na čelu sa Jasminom Vekić, i čuvena hvarska gostionica Kod kapetana, za čijim je kormilom Jurica Tomičić, pre trinaest godina došli su na ideju da se prijateljstvo, ljubav prema morskim specijalitetima, dobrom vinu i muzici pretoči u Dane hvarske kuhinje. Gastronomski doživljaj za sva čula trajaće do 6. marta, a početak je, kao i prošle godine, obeležen humanim gestom – donacijom sredstava za decu beogradskog Prihvatilišta.

03

Način pripreme hrane na najsunčanijem jadranskom ostrvu decenijama se ne menja. Bogat ukus je ono što hvarsku kuhinju čini jedinstvenom i poznatom u celom svetu. Zasniva se na zdravoj, pretežno kuvanoj i laganoj hrani začinjenoj domaćim maslinovim uljem. Viševekovna gastronomska tradicija i autentičnost uvrstile su prelepo ostrvo i na listu UNESCO-ove nematerijalne svetske baštine. Gotovo netaknuta priroda, čistoća mora i uvek sveža riba garancija su vrhunskog kvaliteta koju prepoznaju ne samo gosti Hvara sa svih meridijana, već i moderni nutricionistički standardi.

08 07

Hvarska gregada, pašticada – kuvana govedina sa njokama i povrćem i voćem u sosu, Juretove zapečene kapesante, fileti mola punjeni škampima i rolovani u pršuti sa sosom od maslina, jagnjeći kotlet na žaru sa ruzmarinom, pašteta od morske ribe na način kapetana, kamenice na ledu, marinirane jadranske sardele na mornarski način, morska supa, pršuta od jadranske tune sa sokom od divlje pomorandže i medom, hobotnica na žaru, sabljarka, orada, brancin… Nema ovde dovoljno mesta da se nabroje svi specijaliteti restorana koje za goste Šarana pripremaju hvarski kuvari Hrvoje Tomičić i Tonči Jerković, kao i njihove beogradske kolege Nenad Lučić i Đura Zorić. A Jurica Tomičić, vlasnik restorana Kod kapetana, veruje da se jedna od tajni dobrog ukusa ovih jela krije i u ulju pravljenom na stari, domaći način.

11

Za dezert Hvarani preporučuju rožadu, tradicionalnu poslasticu omiljenu naročito tokom letnjih meseci. Jede se hladna posle ručka, odnosno dobre spize, kako kažu na ostrvu. Zahteva posebnu veštinu spravljanja i vrlo je ukusna, tako da je zaista morate probati ako se ovih dana zateknete na Keju. Čekaju vas i tart od rogača, pijane smokve u prošeku, čokoladna torta sa divljim pomorandžama i maslinovim uljem…

DSC_0894

06

Uživaće i ljubitelji dobrog vina. Hvar, jadranska prestonica hedonizma, čuven je po vrhunskim crvenim i belim vinima, i moglo bi se reći da mu je to drugo ime. Najpoznatija, plavac i bogdanuša, ovoga puta stižu iz vinarije Marijan iz Pitve kod Jelse.

19

Na konferenciji za štampu organizovanoj povodom otvaranja Dana hvarske kuhinje održanom 6. februara, gostima su se, pored Jurice Tomičića, obratile Jasmina Vekić u ime Šarana, direktorka Prihvatilišta Danijela Stajković, kao i popularni glumci Brankica Sebastijanović i Aleksandar Radojičić, ovogodišnji ambasadori dobrotvorne akcije koju organizuju dva restorana. Uz uručenje donacije, istaknut je značaj postojanja svesti o deci koja nemaju roditeljsku brigu i miran dom, i koja utočište pronalaze upravo na mestima poput Prihvatilišta. Crtežima na kojima su ispisali poruke zahvalnosti dirnuli su sve prisutne na ovoj lepoj i nadasve humanoj promociji.

18

Znam da svi koji dolaze u Šaran na Hvarske dane uživaju u dobroj hrani i vinu, a sada znam da i mališani iz Prihvatilišta mogu da dobiju makar osnovna sredstva. Zbog toga je misija naših restorana lepša i potpuna – rekao je Jurica Tomičić na otvaranju manifestacije.

Dakle, svratite ovih dana do Zemunskog keja. Imaćete izuzetnu priliku da usred jake zime osetite dodire leta, toplog mora i sunca koje nad Hvarom sija čak 2762 sata u godini, ali i da degustirate specijalitete i vina najlepšeg dela Dalmacije. Postaćete i deo humane misije koju sa Prihvatilištem organizuju dva poznata restorana, a gastronomski spektakl i raj za sva čula ovde je, već po tradiciji i Hvara i Zemuna, uvek praćen dobrom muzikom i zvucima tambura koje se prepliću sa nostalgičnim klapskim pesmama, stvarajući svojevrsnu jadransku bajku pored Dunava.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: promo, Šaran, Kod kapetana, Boško Karanović za Hello

CAM02907

25

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR