U čuvenom zemunskom restoranu Šaran počeli su Dani istarske kuhinje, gastronomska manifestacija koja, sad već tradicionalno, uz mirisie i ukuse Jadrana unosi dašak leta u hladne zimske dane pored Dunava

Istra je, složiće se mnogi, prava merna jedinica za hedonizam. Omiljeno mesto svih koji znaju da uživaju u čarima leta, ali i u dobroj hrani i kvalitetnom vinu. Pošto je turistička sezona završena, bar ona udarna, živopisna regija na severnom Jadranu sada uzvraća posetu nešto hladnijim krajevima, pa je, šesti put, posetila i Beograd. Tačnije – Zemun, i jedan od najstarijih restorana na obalama Dunava, čuveni Šaran.

01

Sad već tradicionalni Dani istarske kuhinje počeli su 14. novembra, a trajaće do 5. decembra. Kao i uvek kada se organizuje ovaj gastro spektakl i praznik za sva čula, neće biti baš lako naći slobodan sto. U goste su Šaranu došle kolege ugostitelji iz konoba Buščina i Stari podrum, kao i vinarija Kozlović.

Renomirani istarski ugostitelji, vinari i uljari ponovo će Beograđanima podariti pravi vatromet ukusa. Među specijalitetima koji će se naći na trpezi su i dobra pršuta, lokalna jela od ribe i morskih plodova, a naravno i delicije od tartufa po kojima je ova oblast nadaleko poznata.

Konoba Buščina, koja se nalazi nedaleko od Umaga, drži se jednostavne gastronomske filozofije i sezonskih namirnica, te se iz tog razloga njihov meni tokom godine neprestano nadopunjava i menja. Nude se gotovo svi gastro aduti: od domaće pršute, sira i skute, preko sipa, školjki, škampa, do mesa istarskog goveda boškarina. Koncept restorana temelji se na odličnim lokalnim sastojcima i tradicionalnoj pripremi. Iz kuhinje ne izlazi ništa spektakularno ili ekstravagantno, kažu, ali iznenadiće vas svežina i kvalitet u koje ćete ovih dana moći da se uverite i ako svratite do Šarana.

Istarski kraj čuven je po malvaziji, ali dobro uspevaju i ostale sorte vina poput muškata, šardonea, merloa, kaberne sovinjona. Savršeno se slažu uz vrhunsku hranu, a za to se pobrinula vinarija Kozlović iz Buja. U njihovoj blizini je konoba Stari podrum, porodični restoran smešten ispod momjanskog kaštela, na mestu prve istarske fabrike likera, u slikovitom krajoliku punom vinograda. Već na ulasku osetićete opuštajuću atmosferu rustino uređene konobe i mirise koje otvaraju apetit.

Domaće testenine sa sosom od tartufa, karpaćo od boškarina, marinada od jadranske tune, ombolo, jakobove kapice, brancin, škampi na buzaru i fritule tek su delić bogatog jelovnika koji su majstori istarske kuhinje spremili za sve prijatelje lepog jadranskog kraja i sve koji budu poželeli da ove hladne dane ugreju letnjim uspomenama i ukusima jadranske obale, pa da u pratnji tamburaša i klape prošetaju uskim ulicama Rovinja, Pule ili Poreča, koje ih čekaju pored Dunava, u zemunskom Šaranu.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: Promo

23

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR