Novi Sad na dlanu… Arhitektonske i ostale atrakcije, kulturno-istorijsko nasleđe, pozorišta, muzeji, spomenici prošlosti i ostavština za budućnost, manifestacije, slavni ljudi i vekovi, impresivna okolina sa Dunavom, tvrđavom i Fruškom gorom, skrivene zanimljivosti i još mnošto lepih stvari u magazinu koji, poput grada kome je posvećen, predstavlja svojevrsnu turističku riznicu

Kada je ceo grad jedan veliki kulturno-istorijski spomenik, onda nije nimalo lako smestiti sve njegove lepote i znamenitosti na samo 188 strana. Međutim, Hello! Travel – Novi Sad uspeo je u tom poduhvatu. Magazin na dva jezika raskošan je bedeker, turistički vodič koji će vam u svako doba priskočiti u pomoć dok budete krstarili šarmantnim ulicama Srpske Atine, natenane otkrivajući njenu bogatu istoriju, burnu prošlost, spomenike kulture, celu ovu divnu varoš skrojenu po meri čoveka.

– Ovo je grad u kojem živimo, u kojem se nalazi sedište naše kompanije. Mnogi kažu da je izdanje o Novom Sadu najbolje do sada, i drago mi je što to čujem. Na jednom mestu predstavili smo zaista sve. Pored istorijskih priča i značajnih građevina, tu su i važne kulturne institucije, muzeji, galerije, pozorišta, okolina sa Fruškom gorom i salašima, manifestacije i znameniti ljudi, simboli grada, posebna rubrika o Novom Sadu kojeg više nema, ali i neke skrivene atrakcije koje nam nisu baš uvek pred očima. Sjajan dokument, praćen vrhunskim fotografijama, koji preporučujem ne samo posetiocima, već i ljudima koji žive ovde – istakao je Robert Čoban, direktor kompanije Color Media Communications koja je izdala magazin.

Hello! Travel Novi Sad promovisan je na Sajmu turizma, u okviru manifestacije Gorenje Gastro planet, a pored gospodina Čobana, o izdanju su govorili i glavni i odgovorni urednik Žikica Milošević, direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević, legendarni fotograf Borivoj Mirosavljević, književnik Sava Damjanov i muzičar Jovan Matić. Turistička organizacija grada pružila je svesrdnu podršku vodiču kroz buduću kulturnu prestonicu Evrope, a Knežević je, između ostalog, naglasio koliko je važno da turisti na raspoganju imaju dobre informacije, kako bi mogli što kvalitetnije da isplaniraju boravak u Novom Sadu i upoznaju se sa najatraktivnijim lokacijama.

Postoji zanimljiva priča o Rihardu Štrausu, koji je, obilazeći gradove na Dunavu, često svraćao i u Novi Sad. Dok je šetao ovim obalama i slušao lovce na poslove kako su pevali i svirali ispod starog mosta, dobio je inspiraciju za čuvenu kompoziciju Na lepom, plavom Dunavu. Novi Sad je, eto, uvek bio mesto na kojem su stvarani hitovi – rekao je urednik magazina Žikica Milošević, inače i poznati muzičar, čiji je bend Sputnik u jednom trenutku činilo petoro članova različitih nacionalnosti, što je za ovaj grad, viševekovnu raskrsnicu puteva i civilizacija, nešto sasvim normalno i uobičajeno.

Albert Ajnštajn, Marija Terezija, Hans Kristijan Andersen, Lav Tolstoj, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin tek su neke od slavnih ličnosti koje su u prošlosti bile opčinjene Novim Sadom. No, lepa varoš na Dunavu je bez mnogo muke uspela da šarmira i neke velike zvezde današnjice. Dovoljno je pomenuti imena koja dolaze na Exit, jedan od najpopularnijih festivala pod vedrim nebom na planeti, koji je učinio da Novi Sad postane i regionalna prestonica zabave i odličnih manifestacija. Od prošle zime na repertoaru gradskih događanja je i Winter Fest, božićni market na Trgu slobode, u duhu ostalih evropskih metropola.

Među atrakcijama su i brojna verska zdanja, koja govore o višedecenijskom prožimanju različitih kultura i religija, sklapajući savršen mozaik zahvaljujući kojem Srpska Atina posetioce osvaja za sva vremena – Župna crkva Imena Marijinog, svima poznatija kao Katedrala, vitki simbol grada, potom Saborna crkva, Vladičanski dvor, Sinagoga, Reformatorska crkva… U magazinu možete gotovo da dodirnete objekte koji više nisu vidljivi, ali su ostavili duboke tragove u istoriji i duši ove varoši, kao što je, na primer, davno srušena Jermenska crkva. A kada se umorite od šetnje i pešačkih tura, predah potražite u jednoj od najlepših oaza u zemlji – Dunavskom parku, ili pak na sremskoj strani Dunava, u Kameničkom.

Hello! Travel Novi Sad pokazaće vam kako da se upoznate sa vinskom tradicijom Fruške gore, ali i da otkrijete tajne prirode prvog nacionalnog parka u Srbiji; kako da isplanirate vikend u bajkovitim Sremskim Karlovcima, idiličnom gradiću koji je sam po sebi raskošna riznica kulture i baštine; kako da prokrstarite romantičnim sokacima i dunavskim kejom omiljenim prevoznim sredstvom Novosađana – biciklom, ili da obiđete Petrovaradin, njegove autentične ulice, Tvrđavu sa čuvenim pijanim satom i Janikinm tamburašima; da predahnete u sedištima novosadske boemije, kao što je poslastičarnica Atina iznad koje Gvozdeni čovek motri na glavni trg sa impozantnim zdanjima – Gradskom kućom, Katedralom, današnjom zgradom Vojvođanske banke, najstarijim hotelom Vojvodina, monumentalnim spomenikom Svetozaru Miletiću… Teško je nabrojati i sve muzeje, galerije, pozorišta, manifestacije, gastro specijalitete, ličnosti koje su svetom pronele ime grada.

Branislav Knežević rekao je da Novi Sad, kao idealna city break destinacija, posećuje sve više turista iz različitih krajeva sveta. Prosek je dva noćenja, ali TONS nastoji da taj broj poveća, jer grad svakako ima odlične adute u igri – urbani duh, okolinu sa salašima, čardama, vinskim i manastirskim turama po Fruškoj gori, jednu od najvećih i najbolje očuvanih fortifikacija na tlu Evrope, dugu kulturnu tradiciju, staro gradsko jezgro koje pamti bune, revolucije i ratove, gastro izazove, festivale, Dunav i još mnoge atrakcije koje ga čine top destinacijom.

A jedna od retkih stvari koje nedostaju Srpskoj Atini je – muzej fotografije. Štaviše, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema takvu instituciju, ističe Borivoj Mirosavljević, legendarni fotograf i, kako kažu, hodajuća enciklopedija novosadskih zbivanja, koji više od šest decenija svojim aparatom dokumentuje zbivanja u gradu.

Novi Sad je prvi fotografski salon dobio odmah posle revolucije 1848/49. godine. Malo je poznato i da je na staroj železničkoj stanici kod današnje Limanske pijace snimljen prvi filmski kadar u našoj zemlji, Ulazak voza u stanicu. Bilo je to 1898, tri godine nakon što su braća Limijer prikazala prvi film u istoriji čovečanstva. Gotovo sve što se dešavalo narednih decenija ostalo je zabeleženo, i čuva se negde u privatnim arhivama i fondovima muzeja. Kada bi se sav taj materijal objedinio, Novi Sad bi već sutra mogao da dobije veliki muzej fotografije – rekao je Mirosavljević, a njegova inicijativa istog časa je dobila podršku od Turističke organizacije Novog Sada i kompanije Color Media Communications.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: Branislav Hadžić, Snežana Ilić

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR