Nova godina na moru, uz prolećne temperature, gastro specijalitete, veselu atmosferu i istoriju na svakom koraku? Zašto da ne! Ove sezone Split je najzabavnije mesto u regionu. I najtoplije. Još imate vremena da tamo dočekate prve dane januara. Ne zaboravite naočare za sunce…

Zimski? Da, ali samo zbog naziva meseca. Jer, ovog decembra u Dioklecijanovom gradu je sve bilo prolećno, počevši od atmosfere na rivi i oko nje, do temperature vazduha tokom božićnih i novogodišnjih praznika. More gde god pogled dopire, ulice pune sveta, muzika i veselje na sve strane, rana jutra na rivi okupanoj suncem, uz pesmu galebova i vreme koje lagano teče, bez žurbe, vreve i gužve koje vladaju u severnijim i hladnijim gradovima. Split je ove sezone zaista hit!

Nije slučajno to što se splitski Advent tokom proteklih nekoliko godina nametnuo kao jedna od najuspešnijih i najlepših zimskih priča Dalmacije, ali i cele jadranske regije. Kombinacija odlične ponude božićnog repertoara koji uključuje vrhunske gastro poslastice, celodnevnu i celovečernju zabavu uz neodoljiv morski šušur ove razigrane luke, nešto je što se ne propušta. Imala sam prilike da i ranijih zima boravim u ovim krajevima, tako da mi je atmosfera dobro poznata, ali s druge strane moram da naglasim da je doživljaj svaki put drugačiji. I, u mom slučaju, svaki put vrlo subjektivan. Iz više razloga.

Od 28. novembra i od prve sveće upaljene kod Bajamontijeve fontane, pa sve do 9. januara nove godine, grad pod Marjanom predstavlja svojim gostima bogat i raznolik program koji se odvija na nekoliko lokacija, na svim trgovima i u svim ulicama. Svaki delić čuvene Dioklecijanove palate odenuo je novogodišnje ukrase, a kale i kalete postale su neverovatni filmski prizori zahvaljujući lampionima svih boja i veličina. Splitski kolorit se ovih dana zaista ističe čudesnim šmekom zimske bajke ispričane na mediteranski način.

Centralni deo Adventa je veliki sajam na Rivi. Tamo je svoj dom pronašlo više desetina belih kućica u kojima se mogu naći ukrasi, suveniri, knjige, razni pokloni. Iako se mnogim Splićanima ne dopadaju jer smatraju da ruže promenadu i atmosferu, ove kućice su atraktivan mamac za posetioce koji doslovno na svakom koraku mogu da se okrepe uz gastro specijalitete i čašu kuvanog vina. To je takozvana Adventilacija, a beli montažni objekti zajednički deluju poput jednog prostranog bara pod vedrim nebom. Fritule, mali uštipci i tradicionalna dalmatinska božićna poslastica, mirišu sa svih strana i od ranog jutra, dok muzički program oživljava čaroliju noćnih časova.

Split diše u ritmu radosti života i zabave, i napominjem da to ne važi samo za ovo svečarsko doba godine. No, sada ćemo se ipak držati adventa, tokom kojeg posetioce između ostalog čeka i svojevrsni muzički vremeplov, vraćajući ih u doba starih splitskih letnjih festivala, u sedamdesete i osamdesete, ali i donoseći neke nove ritmove. Riva je posebno živa, i na njoj se tokom dana smenjuju klape i melanholični zvuci mandolina, koji kasnije scenu ustupaju di-džejevima i njihovim miksetama.

Sa platoa na Prokurativama odjekuju nešto jače, rokerske note. Uživali smo u koncertu Nataše Reić Matković i njenog benda Pink Panter, koja je te večeri poslala poseban pozdrav Novom Sadu i svima nama koji smo došli iz ovih krajeva. Preko dana se u ulicama čuju duvački orkestri čiji su članovi obučeni u svečane uniforme kao za vreme karnevala. I trgovi su postali prave praznične pozornice. Tako je Trg Marka Marulića ispunjen otvorenim baštama i nastupima pop grupa, a dobra muzika odzvanja i sa po mnogima najlepše ukrašenog mesta u gradu, Narodnog trga, odnosno čuvene Pjace. Lane je ta lokacija izazvala izuzetnu pažnju posetilaca, a ove zime interesovanje je, reklo bi se, još veće. Veselo je i u Marmontovoj ulici, koja od HNK izlazi na Rivu.

Interesantno je i u Dioklecijanovim podrumima pored katedrale Svetog Duje, u kojima se održava niz koncerata, potom edukativne i zabavne radionice, kao i program za decu upotpunjen vrećama poklona, Deda Mrazevima i ostalim prazničnim likovima. Tu su i razne delicije iz cele Dalmacije, dobra vina, a sve uz miris opojne lavande koja se uzgaja na obližnjem Hvaru. Ljubiteljima umetnosti i kulture splitsko pozorište tokom manifestacija daruje tradicionalne božićne koncerte, ali i dramske i baletske predstave. Preko dana se ispred HNK odražava humanitarni bazar.

Ove godine organizovan je šesti Gastroadvent, koji polako postaje tradicionalna gradska manifestacija. U brojnim hotelima i restoranima mogu da se probaju specijaliteti iz cele regije, a ovoga puta taj ukusni događaj bio je posvećen bademu. Mediteranska kuhinja odiše opojnim mirisima i zdravljem, tako da su se u ponudi našla mnoga popularna jela iz ovih krajeva, kao što je, na primer, bakalar na sve moguće načine.

Bez obzira na to koliko puta ste ovde boravili, nipošto ne treba propustiti priliku za šetnju gradom i razgledanje njegovih znamenitosti. A ima ih napretek. Da ne nabrajam sad, možete se podrobnije informisati u mojoj prethodnoj priči o Splitu. Budući da je ovo vreme nade i ljubavi, skoknite i do Meštrovićevog Grgura i njegovog zlatnog palca, zamislite neku želju… Prošetajte prelepom šumom na Marjanu, bacite pogled na zimsko more i bele brodove koji putuju do jadranskih ostrva, i još dalje. I pored najave da je pred nama ekstremno hladna zima, velika luka na Jadranu izgleda kao da se sprema za letnju sezonu i za reke turista koje s njom naviru. Pored obavezne promenade pored mora i druženja sa galebovima i ribarima, zanimljivo je posmatrati najhrabrije Splićane kako usred decembra uživaju u sportovima na vodi i igraju picigin u plićaku plaže na Bačvicama.

Moram još jednom da se zahvalim ljubaznom osoblju i prijateljima iz apartmana B&B Kaštel 1700, objekta u sklopu palate na samoj rivi pored Marulićevog trga, koji preporučujem svakome ko traži idealan smeštaj u Splitu (www.kastelsplit.com). Pomenula bih i konobu Marul, na istom trgu, u kojoj možete probati vrhunske specijalitete dalmatinske kuhinje, jela od najsvežijih stanovnika mora i razne poslastice, sve to uz klapsku muziku koja odgovara ambijentu ukrašenom amforama i starinskim nautičkim detaljima (www.konoba-marul.com). Ako poželite neki lep suvenir ili dobro domaće vino, u srcu Dioklecijanove palate potražite butik Judita. Da ne zaboravim Bobis, kultnu poslastičarnicu koje ima na više mesta u gradu, a najpoznatija je svakako ona na Rivi.

Kao i uvek, iz Aspalatosa, jednog od mojih gradova, nosim samo najlepše uspomene. I zimske, i letnje, i sve ostale koje mogu da stanu između njih. Tu je, naravno, veličanstveni koncert Doris Dragović zbog koje sam i došla na dva dana, a, na svoju veliku radost, ostala malo duže. Možete videti deo atmosfere na fotografijama, kojima sam ovog puta dala prednost u odnosu na tekst. A kako izgleda letnji đir po Splitu i šta sve kriju njegove skaline i kontrade, pogledajte u prethodnoj priči na Snežanapolisu…

Tekst i fotografije: Snežana ilić

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR