Futuristička instalacija, teška 45 tona i sastavljena od 42 čelične ploče koje se bez prestanka okreću, glavna je atrakcija praške biznis zone. Impresivna rotirajuća skulptura oživljava lice jednog od najuticajnijih pisaca prošlog veka, Franca Kafke, čiji se delovi transformišu poput junaka njegove Metamorfoze

Obišli ste Hradčane sa najvećim zamkom na svetu, videli raskošnu katedralu svetog Vita, prešli Vltavu preko gotičkog Karlovog mosta, prisustvovali interesantnoj predstavi čudesnog Astronomskog sata, slikali se na glavnom gradskom trgu ispred Tinske crkve, a možda ste se popeli i na vrh Barutne kule. Znate da je to samo delić atrakcija jednog od najlepših gradova Evrope i da, po svoj prilici, nećete imati dovoljno vremena da otkrijete sve čari Praga, čak i ako vaš boravak traje mesec dana To svakako nije lak posao, budući da vas znamenitosti čekaju gde god se okrenete. Na koju god stranu sveta da pođete, saplešćete se bar o jednu. Raštrkane su po celoj prestonici Češke.

Ovo neobično delo ne spada među kulturno-istorijske spomenike. Ali, nema sumnje da će ga u budućnosti tako posmatrati i da će mu se neki novi ljudi diviti kao što nama danas dah oduzima, na primer, sat Orloj na staroj gradskoj većnici. Verovatno ćete ga propustiti ako ne budete znali gde da tražite, jer još nije obezbedio visoke pozicije u praškim turističkim brošurama, iako to bez sumnje zaslužuje.

Postroji više načina da se dođe do praškog čuda novog doba. Objasniću najjednostavniji. Kada pređete Most legionara i uđete u Stari grad, nastavite pravo bulevarom Narodni trida do šoping centra Kvadrio, na uglu sa ulicom Spalena. Čeka vas na platou jedan blještavi gospodin za kojim ćete sigurno okrenuti glavu. U slučaju da to ipak ne učinite, okrenuće se on za vama. Smešten je tačno iznad stanice metroa, okružen starim hotelima i fensi kafićima koji uspešno odolevaju savremenim arhitektonskim nasrtajima kakav je upravo ovaj tržni centar. Zove se Metamorfoza, kao poznata pripovetka Franca Kafke, čije lice predstavlja kada se sastave svi delovi neobične slagalice.

Čuveni pisac izvršio je toliki uticaj na književnost 20. veka, naročito na Prag, da i danas, devet decenija posle smrti, na izvestan način živi u svom gradu. Tu je negde i njegov Jozef K iz Procesa, luta ulicama Starog mesta kada se spusti noć… Sa one strane Vltave, nedaleko od zamka, u Zlatnoj ulici na broju 22 stoji mala kuća u kojoj je kratko živeo. Pretvorena je u muzej. Videćete njegove portrete u izlozima, skulpture u parkovima, romane u knjižarama, večnu kuću na novom jevrejskom groblju, ali i njegovu gigantsku glavu koja se neprestano okreće ispred biznis centra, preko puta zgrade osiguravajućeg društva u kojoj je svojevremeno  radio kao službenik.

Čelični Kafka stigao je u rodni grad u novembru 2014. godine. Kinetička skulptura teška je 45 tona, a visoka 11 metara. Njen autor je jedan od navećih savremenih umetnika, Dejvid Černi, koji je strukturu sa istim nazivom, ali nešto drugačijim licem, nekoliko godina ranije postavio u centru Šarlota, u američkoj saveznoj državi Severna Karolina. No, ona je manja i ima samo 24 tone.

Da bi sve funkcionisalo besprekorno, a i da bi okolina danonoćno mogla da se ogleda na gigantskoj Kafkinoj glavi, Černi se odlučio za nerđajući čelik. Mobilna praška Metamorfoza sastoji se od 42 ploče koje se sve vreme okreću oko ose, nezavisno jedna od druge, da bi se u određenom trenutku sastale, kreirajući poznato lice. Prostor između panela namazan je posebnim uljem, kako bi se sačuvale od korozije. Pokreću ih motor i kilometri kablova koje kontroliše kompjuter.

Černijeva dela, možda kontroverzna i ekstravagantna, ali nadasve autentična i impresivna, možete videti u još nekim delovima Praga. U Kampa parku nalaze se Džinovske bronzane bebe sa čudnim glavama. U jednom trenutku mogli ste da ih vidite i kako se penju uz televizijski toranj na brdu iznad grada. Ispred Kafkinog muzeja postavljene su dve figure – fontane, koje mokre u baru. Crveni londonski dabldeker koji radi sklekove, ružičasti sovjetski tenk, Frojd koji visi iznad pivnice U Medvidku u Starom mestu – svi radovi umetnika kojeg često nazivaju češkim Dejmijenom Herstom provokativni su i pomalo šokantni, ali svakako pozivaju na razmišljanje. Kao i Kafkina dela, uostalom.

Futuristička rotirajuća skupltura u najfrekventijoj praškoj poslovnoj zoni idealan je omaž čuvenom piscu i njegovom opusu sastavljenom od priča koje prikazuju sivu svakodnevicu i enigmatsku zbilju ispunjenu strepnjom, sa likovima pritisnutim osećajem krivice, strahom i zbunjenošću, i večito izloženim pretnjama birokratskih sila čiji izvor ne mogu da dokuče.

Refleksije radoznalih prolaznika koji zagledaju impozantnu figuru, svojevrsno ogledalo okolnih zgrada, ali i čitavog života, koje se neprekidno pomera poput savršene mašine, učinili su da ovo remek-delo moderne umetnosti postane nova atrakcija Praga. Ako se već nalazite u poseti tom prelepom gradu, svratite do šoping centra Kvadrio. Sretnite se sa Kafkom i džinovskim čeličnim licem koje se transformiše poput junaka njegove Metamorfoze.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: Snežana Ilić, Pixabay
ZABRANJENO preuzimanje teksta i fotografija bez odobrenja autora!

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR