Taverne koje se jedna za drugom nižu nad samim morem, romantična večera sa pogledom na Saronski zaliv, ribarske čamce ili uzvišenje Kastela sa druge strane, istorija duga tri milenijuma, kosmopolitski duh – to su tek neki od razloga zbog kojih duša Atike Mikrolimano važi za poseban deo velikog Pireja

Ako je Plaka duša Atine, onda je Mikrolimano – duša Pireja. Mala luka, kako glasi prevod sa grčkog, živahan je zaliv ovalnog oblika koji je svojevremeno bio poznat i kao Turkolimano, Fanari, Kumunduru. Pripada distriktu Kastela i smešten je ispod istoimenog brda koje se sa mora jedva vidi od stepenasto nanizanih kuća raznih boja. Ovo je mesto koje, kažu Atinjani, ima poseban karakter. Drugačije je od ostatka grada, što ćete i sami brzo otkriti ako odlučite da ga posetite. Intenzivno je i provokativno, zabavno i opuštajuće, naročito tokom toplih meseci kada sa brojnim posetiocima, lokalnim ribarima, ljubiteljima dobre morske hrane, noćnim klubovima, tradicionalnim tavernama i modernim luksuznim restoranima zapleše u ritmovima leta.

00a

07

Mikrolimano je u antičko vreme nosio naziv Limenas Munihijas, po nadimku svoje zaštitnice Artemide. U čast boginje divljine i lova, na vrhu brda Munihija, danas poznatijeg kao Kastela, koje se izdiže iznad luke, nekada je stajao veličanstveni hram. Nažalost, od njega nije ostao ni kamen. Odatle je, prema predanju, Artemis blagosiljala ratnu flotu kada je krenula prema obližnjoj Salamini, gde su, u jednoj od najvećih pomorskih bitaka u istoriji, Grci pobedili Persijance. Pretpostavlja se da je još u 10. veku pre nove ere u ovom atičkom pristaništu postojao izuzetno jak Artemidin kult i da su duž obale u podnožju Kastela održavani višednevni festivali u slavu proleća.

01

02

Munihija je bila glavna ratna luka atinskog polisa, opasana visokim bedemom koji se pružao gotovo celim Pirejom i čiji se ostaci mogu videti na nekoliko mesta. U antičko doba, između luke i svetog Akropolja postojala je samo prostrana poljana, tek ponegde presečena četinarskim šumama i maslinicima. Sada je ta razdaljina od 12 kilometara ispunjena zgradama, ulicama, putevima. Danas kad šetate Mikrolimanom, nikada ne biste rekli da je još pre Trojanskog rata bio važna geostrateška tačka. Međutim, ako se usudite da zaronite ispod zaliva i vode na kojoj se nalazi susedna marina Zeas, otkrićete ceo jedan davno uspavani svet. Amfore, vaze, statue ratnika i božanstava, delovi oružja i galija – upravo iz tih dubina potiče većina eksponata izloženih u Nacionalnom arheološkom muzeju u Pireju.

03

09

U epohi kada je Grčka bila deo Vizantijskog carstva, na ulazu u ovaj mali zaliv put je mornarima obasjavao svetionik – faros, odnosno fanari, po kome je Mikrolimano dobio srednjovekovno ime. Turkolimano, ili turska luka, zvala se sve do revolucionarne 1821. godine, kada je počeo veliki ustanak protiv Otomanske imperije. Kada su Turci konačno proterani iz zemlje, zaliv je postao poznat kao Kumunduru, po premijeru Aleksandrosu Kumundurosu, jednom od najuticajnijih političara 19. veka. Raskošna vila u južnom delu luke, koja je pripadala njegovoj porodici, već decenijama je dom Nautičkog saveza Grčke.

SONY DSC

06

Mikrolimano nije najveći deo Pireja, ali je svakako najpopularniji. No, tri milenijuma duga istorija nije ono što ga je uvrstilo među atinske atrakcije. Razlog takvog statusa već decenijama su odlični riblji restorani i klubovi nanizani jedan pored drugog na samoj obali. Svi imaju otvorene terase na vodi, tako da, dok uživate u osvežavajućoj grčkoj salati i vinu u nekoj od taverni i posmatrate ribarske brodiće kako uplovljavaju u zaliv, imate utisak da bukvalno sedite na moru.

05

04

Ovo malo mesto omiljeno je među lokalnim stanovništvom, naročito među pripadnicima mlađih generacija koji žive u bučnim i živopisnim kvartovima Pireja. Vole ga i filmski radnici, koji su upravo ovde snimili neke od najlepših scena grčke kinematografije. Atmosfera je idealna. Restorani i klubovi otvoreni su tokom cele godine, a leti se od silne gužve ne može proći uskom Kumundurosovom ulicom. Preporučujem vam da za istraživanje Mikrolimana izaberete – nožni pogon. Dakle, peške. Već sam na portalu pisala o Pireju i marini Zeas, o prostranstvu i znamenitostima koje je nemoguće videti u samo jednom danu, ali neka vas širina jedne od najvećih luka planete ne obeshrabri. Slobodno joj krenite u pohode.

10

Prošetajte dugom Avenijom Temistokleos, koja od glavne putničke luke vodi do mondenske Zee, prođite pored peščane plaže Vocalakio, a potom uz more nastavite do Mikrolimana, uživajući u pogledu na pučinu. Možete krenuti još dalje, preko malog drvenog mosta do Stadiona mira i prijateljstva i olimpijskog kompleksa u Paleo Faliru. Tu su stanice metroa i autobusa, kojima se možete vratiti u centar Atine.

19

Ako vam se, pak, ne dopada ideja o pešačkoj turi, iz centralne luke možete doći autobusom koji prolazi kroz Kastela, pa se sa stanice Skalia spustite pravo u luku. Iz gornje ulice, Leoforos Papanastasiu, pruža se pogled na Saronski zaliv, južni deo grada i luksuzne jahte u marini Flisvos. Kad ste već tu, obiđite teatar Vekio, građen po uzoru na antička pozorišta, na čijoj se sceni celog leta pod vedrim nebom održavaju koncerti i igraju predstave. Ukoliko vam se učini da ste se izgubili u toj ogromnoj i uvek živoj košnici, Mikrolimano jednostavno nećete moći da promašite. Prepoznaćete ga po nizu restorana koji su bukvalno vezani jedan za drugi, bez metra slobodnog prostora između objekata.

17

Zelena linija Ilektriko metroa vodi od srca Atine, trga Sintagma, do stadiona u Faliru, koji nosi inicijale SEF (Stadio Eirinis & Filias). Istom trasom vozi i tramvaj. Možete sesti i na autobus broj 40, takođe kod Sintagme. Izbegavajte taksi jer je prilično skup, posebno ako shvate da ne govorite grčki, a s obzirom na to da vozači često šuruju sa vlasnicima restorana u Pireju, može se desiti da vam umesto najboljih preporuče one sa paprenim cenama. To vam zaista nije neophodno, budući da je Mikrolimano poznat po izvrsnoj hrani i vrhunskim gastro specijalitetima za svačiji džep.

Ukoliko ste odseli u nekom hotelu u centru Atine, nikako ne tražite od recepcionera da vam pozove taksi i ne govorite mu gde želite da idete. Svi su – povezani. Recepcioner zove poseban taksi, koji jeste žut kao svi u gradu, ali… Sledi duga vožnja kroz neizbežnu atinsku gužvu, potom savlađivanje uskih malih ulica u Pireju. Kad napokon stignete do Mikrolimana, taksista će vas dovesti do restorana po njegovom izboru za koji će vam reći najbolji na celoj Atici, da ima najsvežiju ribu i slične hvalospeve. Sve to stoji, i verovatno ćete uživati, ali nemojte se šokirati kada  dobijete račun. Jer, od njega koristi ima ne samo vlasnik restorana, već i taksista koji vas je dovezao i recepcioner koji ga je pozvao.

32

Dakle, ako ste zaljubljenik u morsku hranu, Mikrolimano je savršena destinacija. U koju god tavernu ili bar da uđete, nećete pogrešiti. Birajte pogled – na zaliv ili na uzvišenje Kastela, krunisano šarenim porodičnim kućama u obliku malih amfiteatara. Prizor je posebno impresivan kada se u večernjim časovima na vrhu brda upale svetla koja otkrivaju konture jedrenjaka. Usidreni brodići koji se lagano ljuljaju na površini okupani sunčevim zracima od ranog jutra do zalaska, meze s maslinama čiji mirisi golicaju nozdrve i mame vas da ih začinite hladnim uzom, specijaliteti od sveže ribe i morski plodovi, žamor na šetalištu, crkva na brdu posvećena proroku Iliji, kokteli pored mora u klubovima koji rade do duboko u noć… Kao da se sve to strateški udružilo ne bi li vam pružilo utisak da se nalazite u samom raju, odnosno na nekom od neodoljivih egejskih ostrva.

33

Riba koja se nudi u restoranima uglavnom je sveža. Nabavlja se od lokalnih ribara čiji su brodovi usidreni tik do terasa, iz kojih se po celom zalivu širi miris morskih poslastica. No, postavlja se pitanje šta ovde znači jeftino. Da li je to 70 evra za kilogram najbolje ribe, što je u svakom slučaju manje nego u nekoj taverni na Plaki, ili ste očekivali manje cene? Dešavaju se razne zavrzlame koje često ni najoprezniji gosti ne mogu da izbegnu. Na primer, kad konobari ili namamljivači ispred restorana ukapiraju da ste stranac i pomisle da imate deblji novčanik, ponudiće vam najbolje mesto s pogledom na zaliv i pripremiti hranu od najsvežijih plodova, ali to bi moglo da vas košta mnogo više nego što ste očekivali.

45a

46a

S druge strane, ako se opredelite za jeftinije varijante, može se desiti da vam donesu jelo od morskih stanovnika koji nisu baš tog jutra stigli sa ribarskih čamaca do njihovih hladnjaka i bazena, već su koji dan stariji, pa pokušavaju da ih se otarase. Dobro pazite, jer ovo su česte cake na koje nasedaju turisti. Otvorite i oči i nozdrve, pogledajte svakoj ribi u oči, a ako imate prijatelje u Atini najbolje je da vam oni preporuče pravo mesto.

U Mikrolimano svraćam kad god se nađem u Pireju. Iako već znam u koje restorane vredi ući, a koje treba izbegavati u širokom luku, trudim se da otkrijem i neke u kojima nisam bila. U trećoj po veličini jahting marini u Pireju posle Zee i Flisvosa nalazi se i restoran Varulko, u koji vlasnici luksuznih brodova najradije svraćaju. Idealan kutak za sve koji vole fensi specijalitete i kvalitetno vino u ambijentu punom nautičkih motiva. Zvanično je jedan od najboljih restorana na svetu. Prvobitno se nalazio u atinskom kvartu Keramikos, a onda su ga preselili u pitoreskni Mikrolimano. Šef kuhinje trudi se oko svakog jela i nema gosta koji je otišao nezadovoljan. Mesto koje treba posetiti bar jednom u životu, naročito ako ste ljubitelj svega što je vezano za more na grčki način.

37

Jedan za drugim, nižu se restorani Zorba, Džimi i riba, Amos, Kanaris, Kapetan Džon, Trehadiria, Vosporos, VocarisMeđu njima su i tipične grčke taverne sa kariranim stolnjacima, tradicionalnom muzikom i mornarskom atmosferom. Pored terasa koje stoje na moru, neki imaju i letnje bašte na promenadi, gde takođe možete potražiti predah posle duge šetnje. Za predjelo najčešće preporučuju crne masline sa fetom, girice ili horiatiki, koju mi volimo da zovemo grčkom salatom. Uz hladan uzo, naravno. A glavna jela uglavnom plivaju u akvarijumima. Sami birate ribu koju želite da vidite na trpezi. Tu su i rakovi, školjke, jastozi, hobotnice, lignje…

65

Ovo je jedini deo Pireja gde možete da vidite kako ribari omekšavaju hobotnice. Pre nego što ih očiste i okače na žice razapete među jarbolima, da se suše poput veša, dobro ih izudaraju o palubu ili izmlate specijalnom motkom. Možete s njima ići i u lov, ranom zorom ili noću, da na licu mesta vidite kako love lignje parangalom i kako hobotnice kupe rukama ili kukama dok se nonšalantno šetkaju po dnu. Neke, zajedno sa malim morskim psima, zalutaju u mreže pune plave ribe poput sardela, barbuna i listova, omiljenih među lokalnim stanovništvom. Ukoliko niste ljubitelj ribljih specijaliteta, možete poručiti i mesnatija grčka jela – suvlaki, giros, musaku. Probajte salatu sa halumijem, polutvrdim kiparskim sirom za grilovanje.

59

Iako je poslednjih decenija ova živahna mala luka sa velikom istorijom potpuno promenila imidž postavši kosmopolitska, mondenska destinacija, i dalje važi za omiljeni kutak Atinjana, koji, kad god požele romantičnu večeru uz idiličnu morsku atmosferu, rado svraćaju u Mikrolimano. To je mesto u kome, kako kažu, leto nikad ne prolazi. Dok nad Akropoljem pada sneg, kao što se dogodilo ove zime, ili kada glavni grad Grčke okupa teška jesenja kiša, veseli zaliv u Pireju živi u ritmu najtoplijeg godišnjeg doba. I ne prestaje.

55

57a

Probajte najbolje specijalitete od ribe u nekom od odličnih restorana, uživajte uz frape i pogled na Saronski zaliv, na čamce i jahte usidrene pored vašeg stola, ili makar samo prošetajte jednom od najvećih atrakcija Atike da biste osetili delić njenog šarma i duha, ali i shvatili zbog čega Atinjani smatraju da je sve što čini Grčku sažeto u Mikrolimanu, bez obzira na mikro ime koje luka danas nosi.

Tekst: Snežana Ilić
Fotografije: Snežana Ilić, arhiva restorana
ZABRANJENO preuzimanje teksta i fotografija bez odobrenja autora!

03ab

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR