Ako niste na moru, dođite na Frušku goru! A ako imate višak adrenalina, isprobajte svoju hrabrost i veštine u avantura parku i izazovima nad stazom koja vodi do Vrdničke kule

Fruška gora je lek za sve. Ako ovog leta niste otišli na more ili na neku drugu destinaciju, uvek možete da odmorite dušu u našem najstarijem nacionalnom parku, čija je turistička ponuda sve bogatija i raznovrsnija. Uostalom, ova ultimativna riznica prirode i zdravlja u neposrednoj je blizini dva najveća grada, ne morate da usred letnjeg špica satima čekate na graničnim prelazima kako biste stigli do nje, a idealna je kako za one koji žele da na trenutak pobegnu od svega i opuste se u zelenilu i miru, tako i za avanturiste koji ne znaju šta će sa viškom adrenalina.

Ukoliko spadate u drugu grupu i pristalica ste aktivnog odmora, jedan kutak Vrdnika, na južnim padinama planine, pravo je mesto za vas. Ušuškan je u šumi, kao deo etno kompleksa Vrdnička kula, nazvanog po istorijskoj građevini iz 13. veka koja se nad njim uzdiže.

Do tajanstvenog lokaliteta na vrhu brda može se stići jednom od čuvenih fruškogorskih staza zdravlja. Petnaestak minuta laganog hoda sasvim je dovoljno da dođete do Kule, a put je uređen, obeležen i bezbedan. Osim toga, osvežićete pluća čistim vazduhom i uživati u mirisu krošnji starih lipa i visokih borova. Ukradite nekoliko sati od vikenda za mini avanturu koju vam predlažemo, nećete se pokajati. Bilo da ste samo u prolazu, bilo da ste odseli u nekom od bungalova u etno naselju, u nekom od vrdničkih hotela ili pak u čuvenoj banji i izvorištu lekovite termalne vode.

Dakle, ako ne znate šta ćete sa adrenalinom, a dosadili su vam plivanje u bazenu, planinarenje ili bicikl, ovih toplih dana pokažite šta znate u Avantura parku, koji se nadvija upravo nad stazom do kule, u vijugavom spustu od nekih 400 metara. Sastoji se od dve deonice i sadrži 30 platformi različite težine. Ni visina nije za šalu – uglavnom sve prelaze 50 metara.

Ovakva aktivnost zahteva ozbiljno fizičko angažovanje, ali i psihičko, jer treba dobro razmisliti gde i kako postaviti nogu ili ruku. Imate mogućnost da proverite svoje sposobnosti, koordinaciju pokreta, izdržljivost i snalaženje u savlađivanju različitih prepreka, a svakako ćete se i dobro zabaviti u jednom od najbolje opremljenih adrenalin parkova u zemlji.

Zadaci su atraktivni, nesvakidašnji, možda će vam se učiniti i da su opasni, ali ne morate da budete Tarzan kako biste ih rešili. Ni satnica nije određena, niko nigde ne žuri osim ako to sebi niste naredili. Ukoliko niste sasvim sigurni da možete sami da se snađete, tu je instruktor da pritrči u pomoć. Takođe, treba imati na umu da deca mlađa od 15 godina i niža od 160 centimetara ne mogu da koriste ovaj adrenalin park, budući da za sada za taj uzrast ne postoje platforme.

A ako vam ovo nije bilo dovoljno, spremite se za još jedan test hrabrosti na Fruškoj gori – ziplajn. Nalaziće se na Zmajevcu i spuštaće se sve do podnožja Vrdničke kule. Sa 1.500 metara biće drugi najduži ziplajn na Balkanu posle onog na Plitvicama. Ukoliko, pak, preferirate lakše aktivnosti, kao što je opuštena šetnja kroz šumu, a uz to želite da dodirnete i malo istorije, jednostavno se popnite do čuvene Kule i bacite pogled na ostatak Srema, ali i dalje.
Tekst i fotografije: Snežana Ilić

BEZ KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR